Peru, het mysterieuze rijk van de Inca’s

Meer dan 7x verkozen tot beste culinaire bestemming ter wereld
Naast Machu Picchu nog tal van verborgen schatten en levendige inheemse culturen
Een fantastische mix van cultuur, natuur, avontuur, gastronomie en ontspanning

Verre reis in de kijker bij Travel-Zone

Peru is één van de meest gevarieerde bestemmingen van Latijns-Amerika. Uitdagende bergtoppen en uitgestrekte zoutvlakten in de Andes. Regenwouden in de Amazone. Mysterieuze Incatempels, koloniale steden en een fantastische mix van cultuur, natuur, gastronomie en ontspanning. Peru is eeuwenoud en hip tegelijk.

Peru heeft vele verrassende troeven in huis waar wij Belgen en Peruanen elkaar goed in kunnen vinden. Zo heeft Peru al vele jaren op rij de prijs van beste culinaire bestemming ter wereld gewonnen.

Hieronder vind je een selectie van wat Peru allemaal te bieden heeft, van de inmiddels wereldberoemde Incastad Machu Picchu, maar je vindt er evenzeer nog tal van verborgen schatten en levendige inheemse culturen.

Over deze Verre reis in de kijker

Must Visit Highlights Peru

Dé blikvanger: Machu Picchu, de verborgen Incastad

“Plots keek ik uit over een weergaloos complex Incaruïnes. Bomen en mos hadden alles eeuwenlang overwoekerd waardoor de contouren moeilijk te onderscheiden waren. Maar doorheen de schaduw van bamboebosjes en dicht vervlochten klimplanten ontdekte ik muren van wit graniet, met grote precisie uitgehouwen en samengevoegd. Tempels en koninklijke paleizen, een groot plein en tientallen huizen. Het leek wel een droom”, zo beschreef de Amerikaanse professor Hiram Bingham zijn ontdekking van Machu Picchu in 1911.

Sindsdien groeide de mystieke Incastad uit tot één van de bekendste ruïnes ter wereld. En terecht. Tussen steile bergen ligt een complete Incastad, een 40 hectare groot complex van huizen, tempels, opslagplaatsen, irrigatieterrassen en trappen. Netjes gedrapeerd over enkele heuvels, op 2.438 meter hoogte. Terwijl je wandelt tussen de prachtige eeuwenoude ruïnes, kijk je uit over een landschap van diepe valleien.

Eén van de meest waardevolle vondsten is de stenen zuil Intihuatana, wat ‘plaats waar je de zon bindt’ betekent. De zuil in de vorm van een grote monoliet is volgens wetenschappers een astronomische kalender, een zonneklok. Volgens de legende verleent Intihuatana kennis en visioenen aan wie zuiver van hart is. Neem je tijd. Reserveer enkele dagen voor je bezoek. En durf de laatste dag de berg Huayna Picchu te beklimmen.

Vergeten Choquequirao

Een alternatief voor het veelbezochte Machu Picchu? Waag je aan de pittige maar prachtige vierdaagse trekking naar de Inca-ruïnes van Choquequirao, ook nabij Cusco. Anders dan bij de Incatrail wandel je hier quasi alleen. Ook de site zelf wordt dagelijks maar door een handjevol toeristen ‘ontdekt’. Nochtans is de vergeten Inca-citadel de inspanning meer dan waard. Prachtig gelegen op een bergflank vind je er de goed geconserveerde ruines van een Inca-stad bekroond met tempels, pleinen en fonteinen.

De Amazone, waag je diep in tropisch regenwoud

De Amazone, de op één na langste rivier ter wereld, ontspringt in Peru. Beschermd door het Andesgeberte slingert de machtige stroom zich door tropische regenwouden die maar liefst 60% van het land bedekken. Waag je in dit uitgestrekte gebied met vaak nog ongerepte natuur en vergaap je aan de grote diversiteit wilde dieren en kleurrijke planten.

Noordelijk Amazonegebied

Iquitos is de grootste junglestad in het noorden van Peru. Een levend reliek van de ‘rubberkoorts’ in de 19e eeuw. De exotische stad is geheel omsloten door jungle en enkel te bereiken via vliegtuig of boot. De ideale uitvalsbasis voor een jungletour. Je kunt er wandelen, kanoën, grotten bezoeken, vogels spotten of een bezoek brengen aan een indianenstam. En in één van de vele jungle lodges kan je terecht voor sprookjesachtige overnachtingen. Tijd voor een junglecruise? Ook dat is mogelijk …

Iquitos is geheel omsloten door jungle en enkel te bereiken via vliegtuig of boot.

Zuidelijk Amazonegebied

Het zuidelijke deel van het Amazonegebied ligt dichtbij Cuzco. Net als in Iquitos vind je hier talrijke excursies naar het junglegebied. De twee grootste reservaten zijn het Tambopata National Reserve en vooral Manu National Park. Volgens biologen één van ’s werelds meest ongerepte natuurgebieden. In het ruim vijftienduizend hectare grote park met ruige wildernis vind je Inca-ruïnes en een enorme biodiversiteit aan wildlife. Ontdek met een kano de vele watervallen, hotsprings en een bonte verzameling papegaaien, kaaimannen, dolfijnen, schildpadden en wie weet … misschien zelfs een jaguar.

VERRASSEND EN ADEMBENEMEND PERU

Lima en Cuzco: In het spoor van de Spaanse Conquistadores

Bezoek het oude centrum van hoofdstad Lima. Met beroemde trekpleisters zoals de Plaza Mayor met het stadhuis, de kathedraal, het bisschoppelijk paleis en de Casa Aliaga, de best bewaarde koloniale woning. Andere bezienswaardigheden: het San Francisco klooster in koloniale architectuur, het museum van antropologie en archeologie en de tempel van Pachacamac, net ten zuiden van stadscentrum.

Voor Cuzco in de 16e eeuw door Spanjaarden werd veroverd, heette de hoofdstad van het Incarijk ‘Tawantinsuyu’ of ‘land van de vier hoeken’. De stad had de vorm van een jaguar en de Inca’s vereerden er de zonnegod Inti in tempels zoals het prachtige Kori-cancha. Bezoek ook de kathedraal, het grootste koloniale bouwwerk.

Meer Incamysteries in de Heilige Vallei

Niet ver van Cusco ligt de Heilige Vallei der Inca’s. Bezoek er de forten van Pisac en Ollantaytambo, de zoutmijnen van Maras en het magische en vreemde Andesdorp Chinchero met zijn unieke kerkje. Iets anders? Kies ook voor een rafttocht over de rivier, een ritje te paard door de bossen of bezoek een échte sjamaan.

Overnachten op drijvende eilanden op het Titicacameer

Op 3.800 meter hoogte ligt het Titicacameer, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Tijdens een boottocht bezoek je de drijvende eilanden van de oude Uros-stam, of het volk van Taquile dat je betovert met hun fluisterende dialect. Kunstmatige eilanden volledig vervaardigd met totora-riet. Evenals de huizen, wachttorens, kerken en boten.

De vlucht van de Condor

Colca Canyon is de tweede diepste canyon ter wereld en twee keer zo diep als de Grand Canyon. De route vanuit Arequipa is adembenemend. Naast impressionante landschappen is dit dé plek om condors te spotten die, gedragen door de thermale wind, zoeken naar prooi.

Vliegen over de Nazcafiguren: bewijs van buitenaards bezoek?

450 km ten zuiden van Lima, liggen de eeuwenoude geometrische Nazcafiguren. Vermoedelijk gemaakt tussen 500 v.C. en 500 n.C. Zijn ze de eerste bewijzen van buitenaardse bezoekers? Niemand kent het antwoord. Het beste zicht krijg je wanneer je over de lijnen vliegt. De vlucht duurt ongeveer 35 minuten en bezoekt de bekendste figuren: astronaut, kolibrie, aap, spin en condor.

DE GEHEIMEN VAN NOORD PERU

El Señor de Sipan

In 1987 merkt Peruviaans archeoloog Walter Alva, dat er archeologische voorwerpen van uitstekende kwaliteit opduiken in de buurt van Sipan. Het werk van huaqueros, grafrovers die een stompe lemen piramide van de oude Moche-cultuur ontdekten.

De bende gaat achter tralies en Alva trekt zelf op expeditie. Na weken voorzichtig graven vindt hij de stoffelijke resten van een Moche heerser: ‘De Heer van Sipan’. En samen met hem een fabuleuze schat gouden, zilveren en bronzen sierraden, halskettingen uit turkoois, koraal en spondylus-schelpen, maliënkolders, scepters, kelken, … Nog dieper in dezelfde piramide worden nog twee andere tombes gevonden: ‘De Oude Heer van Sipan’ en ‘De Priester’. Om de schatten open te stellen, werd een museum gebouwd in de vorm van de piramidale grafheuvel. Net zoals de archeologen start je een bezoek bovenaan en daal je steeds verder af. Een must voor elke Peru-bezoeker.

Mystiek Kuelap, het Machu Picchu van het Noorden

De vestingstad Kuelap van de Chachapoyas indianen is ronduit indrukwekkend. Op een bergtop, te midden van groene valleien en beschermd door een hoge stenen muur. Bewonder er de vele tientallen ronde bouwwerken met als blikvanger El Castillo. En vanaf El Torreon geniet je van een prachtig panorama. Tot voor enkele jaren was de klim naar de stad geen evidentie. Maar sinds 2017 is de historische site bereikbaar via kabelbaan, helemaal klaar om ontdekt te worden.

Adobestad Chan Chan

De ruïnestad Chan Chan is gebouwd uit modder door de Chimu stam. Vandaag is het een immense archeologische site, omgeven door 15 tot 20 meter hoge muren. Met negen indrukwekkende lemen Koninklijke paleizen. Unesco werelderfgoed.

Tropische stranden én de langste golf ter wereld!

Met 3.000 km kust biedt Peru het hele jaar door perfecte kite-, wind- en surfmogelijkheden. Beëindig je trip in stijl: op het prachtige strand van Máncora. Wit zand, een warme zee met perfecte surfgolven en de eeuwige zon maken dit vissersdorpje tot een paradijs voor strandliefhebbers. Of misschien wil je je wagen aan Chicama, de langste golf ter wereld? Een uitdaging die zeker op de bucketlist staat van echte waterratten.

Bestemming(en):

Soort reis:

Deel dit bericht:

Interesse?

Vul het formulier in. We sturen je graag meer informatie.

Bezoek ons

Turnhoutsebaan 532, 2970 Schilde

Bel ons

03 383 23 10

Mail ons

info@travel-zone.be

Contactinfo

en openingsuren