16-daagse rondreis Mexico met anders dan anders

Een gevarieerde rondreis die zowel de cultuur- als natuurliefhebber zal aanspreken!

Vertrek op 2 maart '24

Beleef Mexico op een manier die je nergens anders zult vinden! Met deze 16-daagse rondreis Mexico uit het aanbod van anders dan anders.

Stap uit de gebaande paden en ontdek het buitengewone met een rondreis door Mexico, uit het aanbod van anders dan anders: Mexico, tussen hemel en aarde. Deze unieke reis belooft een unieke ervaring, waarbij beleving en verwondering de hoofdrol spelen.

Laat het moderne Mexico City achter je en verken de contrastrijke landschappen, van vruchtbare valleien tot de koloniale pracht van steden zoals Puebla en Oaxaca. Duik diep in de rijke precolumbiaanse culturen van de Vallei van Mexico en maak kennis met de fascinerende geschiedenis van de Mixteken en Zapoteken in de Vallei van Oaxaca.

Bewonder de weelderige tropische regenwouden van Palenque en Yucatán, waar je de verborgen schatten van de mythische Maya’s zult ontsluieren. Ontdek ook de bijzondere en kleurrijke tradities van de lokale bevolking die de reis nog memorabeler maken. De sfeervolle accommodaties op centraal gelegen plekjes dragen bij aan de unieke beleving van deze rondreis. Kortom, beleef Mexico op een manier die je nergens anders zult vinden!

Datum

2 maart ’24 – 17 maart ’24

Programma

DAG 1

BRUSSEL – MEXICO CITY

We vertrekken vanuit Brussel naar Mexico City. Afhankelijk van de geselecteerde luchtvaartmaatschappij komen we aan in de vooravond of op dag 2 in de vroege ochtend. Bij aankomst in de vooravond genieten we van een licht diner in ons HOTEL HISTÓRICO CENTRAL, gelegen in het historische centrum van Mexico City. (D)

DAG 2

MEXICO CITY

Bij aankomst in de vroege ochtend worden we ontvangen met een heerlijk ontbijt. Dan start onze ontdekkingsreis in het hart van Mexico City, de Zócalo. De Spanjaarden bouwden hun stad, die later zou uitdeinen tot een miljoenenstad, op de overblijfselen van Tenochtitlan, de oude Azteekse hoofdstad. Hier ontdekken we de overblijfselen van de Templo Mayor, hét heiligdom van de Azteken. Op dit plein bevindt zich ook de grootste en oudste kathedraal van Latijns-Amerika. De bouw ervan duurde maar liefst 240 jaar! Het presidentieel paleis is al eeuwenlang het centrum van de macht en enkele markante muurschilderingen van de vermaarde kunstschilder Diego Rivera geven de woelige Mexicaanse geschiedenis weer. Langs de statige Paseo de Reforma rijden we naar Chapultepec, waar keizer Maximiliaan en de Belgische prinses Charlotte woonden tijdens hun regeerperiode. Na dit bezoek gaan we naar ons hotel voor een gezellige lunch en een deugddoende siesta. Deze avond dineren we in een lokaal restaurant en wandelen we nadien naar het Paleis van Schone Kunsten waar we een voorstelling van het wereldberoemde folkloristisch ballet bijwonen. Deze sprankelende show met precolumbiaanse en eigentijdse dansen laat je zeker niet onberoerd. Nadien keren we terug naar ons hotel. (O,L,D)

DAG 3

MEXICO CITY: TEOTIHUACÁN

Na het ontbijt rijden we langs eindeloos veel volkswijken die pas na een hele tijd plaatsmaken voor het typische Mexicaanse cactuslandschap. Teotihuacán is de archeologische site waar volgens de overlevering de vijfde zon geboren werd. De twee kilometer lange Dodenweg, de indrukwekkende Piramides van de Zon en de Maan, de Tempel van Quetzalcoatl of de Gevederde Slang en het Paleis van Quetzalpapálotl imponeren elke bezoeker. Na de lunch rijden we naar het bedevaartsoord van Midden-Amerika: de Basiliek van Guadalupe. Volgens de legende verscheen hier de maagd van Guadalupe aan de Indiaan, Juan Diego. We dineren en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG_3_Teotihuacan_shutterstock_1041872641_(Large)

DAG 4

MEXICO CITY – PUEBLA

Deze ochtend bezoeken we het wereldvermaarde Nationaal Antropologisch Museum van Mexico. Deze schatkamer van de natie werd in 1964 in internationale stijl gebouwd, maar we vinden er ook elementen uit de Mayabouwkunst terug. Het museum is gewijd aan de precolumbiaanse culturen en aan de levenswijze van de 56 etnische groepen die tot op heden hun tradities en taal bewaard hebben. We krijgen een voorproefje van wat we tijdens de rondreis zullen leren kennen: de grote culturen van de Vallei van Mexico, de Mixteken en Zapoteken van de Vallei van Oaxaca en natuurlijk de Maya’s. Na de lunch rijden we naar Puebla en stijgen we tot iets meer dan 3.000 meter om dan weer af te dalen naar de vruchtbare vallei van Puebla. Deze rit voert ons langs de actieve vulkaan Popocatépetl en de slapende Iztaccíhuatl. Onderweg bezoeken we Cholula, waar we kennismaken met de grootste piramide ter wereld, bedolven onder een groene heuvel waarop de kerk en pelgrimsoord van Nuestra Señora de los Remedios prijkt. Tenslotte rijden we door naar Puebla waar we ons installeren in het NH PUEBLA CENTRO HISTORICO. We verkennen het koloniale centrum van de stad met haar authentieke en met keramiek versierde huizen. We wandelen langs de kathedraal en genieten van de sfeer op de gezellige Zócalo. De Rozenkranskapel in de kerk van Santo Domingo wordt beschouwd als het achtste wereldwonder. We pauzeren even aan het lokale kunstmarktje van El Barrio del Artista en kuieren langs het Casa del Alfeñique. Dit suikertaartenhuis werd in de 18e eeuw door een Spaanse schilder gebouwd voor zijn geliefde. We dineren in een lokaal restaurant en proeven er de vermaarde mole Poblano. (O,L,D)

DAG 5

PUEBLA – OAXACA

Na het ontbijt rijden we naar Oaxaca en stoppen we onderweg om allerlei soorten cactussen, agaven en yucca te bekijken. We lunchen in een plaatselijk restaurant waar we verschillende soorten cactii zullen proeven. In de late namiddag komen we aan in de charmante stad Oaxaca met haar prettig provinciaal karakter. Het is prettig rondwandelen op de Zócalo met haar vele schoenpoetsers, ballonnenverkopers en spelende kinderen. De voorgevel van de kathedraal is versierd met een bas-reliëf gemaakt naar een schilderij van de bekende Italiaanse kunstenaar, Titiaan. Op de Benito Juárez markt zijn winkeltjes gegroepeerd per specialiteit. Chocolade is er één van en is verkrijgbaar in allerlei vormen en formaten. De cacaobonen worden voor onze ogen gemalen in antieke machines en vervolgens op smaak gebracht met suiker, kaneel en amandelnoten. We dineren en overnachten in het centraal gelegen hotel PARADOR DE SAN MIGUEL. (O,L,D)

DAG 6

OAXACA: RUTA DE ARTESANIAS

De regio van Oaxaca wordt bevolkt door verschillende etnische groepen. Zij oefenen veelal een traditioneel ambacht uit die nog steeds van ouders op kinderen wordt doorgegeven. Na het ontbijt bezoeken we San Bartolo Coyotepec waar zwarte klei wordt bewerkt tot glanzende keramieken potten en kruiken. We gaan verder naar San Martin Tilcajete, dat bekend staat om de productie van kleurrijke alebrijes. Dit zijn allerlei figuurtjes die uit copal, een lokale houtsoort, worden gesneden en overschilderd worden met schitterende kleuren. We rijden terug langs Zaachila, de laatste Zapoteekse hoofdstad nadat Monte Albán werd verlaten. Na de lunch stoppen we in Cuilapan, bij een reeks gracieuze bogen van een enorm groot dominicanenklooster dat nooit werd voltooid. Het kloosterhof is een goed voorbeeld van renaissancearchitectuur die we zelden in Mexico tegenkomen. Eens was Cuilapan het centrum van de productie van de cochenille, een scharlakenrode kleurstof die uit een geroosterde schildluis werd gewonnen. We rijden terug langs Zaachila, de laatste Zapoteekse hoofdstad nadat Monte Albán werd verlaten. We frissen ons op in het hotel en dineren in een lokaal restaurant. We overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG6_alebrijes_shutterstock_1139625011

DAG 7

OAXACA: MONTE ALBAN

Na het ontbijt vertrekken we naar Monte Albán, de prachtige bergstad van de Zapoteken. In het voorjaar schittert de berg dankzij de bloei van de witte bloemen van de Cazahuate boom. Daarom wordt deze hoogte ook de Witte Berg genoemd. Op de stompe top die 400 meter boven de stad uitsteekt, ligt een rechthoekig plateau met een indrukwekkende verzameling piramides en graftomben. We beklimmen het zuidelijk terras en genieten van een uniek uitzicht op de archeologische site. Via een hoge trap aan het noordelijk platform komen we op de Patio Hundido en nemen we ook nog een kijkje in het museum. Daarna rijden we terug naar Oaxaca om te lunchen. We brengen een bezoek aan het mooie, gerestaureerde Santo Domingo klooster en nemen een kijkje in de zaal waar de kunstschat van graftombe zeven van Monte Albán tentoongesteld is. We wandelen door de straten rond het museum langs koloniale huisjes met smeedijzeren balkons, tientallen kunstgalerijen, winkeltjes met prachtig kunsthandwerk, gezellige cafés en kleine restaurants. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG 8

OAXACA – SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Oaxaca voor onze binnenlandse vlucht via Mexico City naar Tuxtla Gutierrez, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Als we aankomen in Chiapa de Corzo bezoeken we de Plaza de la Constitución. Hier vinden we de centrale waterput, overdekt met een koepel in mudejarstijl die de kroon van de Spaanse koningin voorstelt. Na de lunch maken we een mooie boottocht op de Grijalva, de langste rivier van Zuidoost Mexico. We varen er door de reusachtige kloof Sumidero langs 1.000 meter hoge rotswanden. Volgens een legende pleegden hier enkele indianenleiders zelfmoord om het juk van de Spaanse veroveraars niet te moeten dragen. Dit wordt echter door geschiedschrijvers ontkend. De historici geloven dat de indianen een dorp hadden gesticht op de oever van de rivier uit rebellie tegen de Spanjaarden. Ze werden evenwel verslagen en het opperhoofd van de indianen, Sanguieme, werd levend verbrand. We varen tot aan het stuwmeer van Chicoasén met haar 260 meter hoge stuwdam. We zetten onze tocht verder in de bergen en bereiken een hoogte van 2.200 meter. In de vallei van Jovel, omringd door naaldbossen en hoge bergtoppen ligt onze eindbestemming van vandaag: het koloniale stadje San Cristóbal de Las Casas. We merken onmiddellijk de bijzondere sfeer van de stad op met haar prachtige patiohuizen en kerken. We dineren en overnachten in het koloniale hotel CASA DEL ALMA. (O,L,D)

DAG 9

SAN CRISTÓBAL DE LAS CASA: CHAMULA & ZINACANTÁN

Na het ontbijt rijden we naar San Juan Chamula, het ceremoniële centrum van de Tzotziles, een Mayavolk dat zijn tradities door de eeuwen heen in stand gehouden heeft. De witgekalkte kerk, waar een tapijt van dennennaalden het alternatief vormt voor stoelen en banken, is het hoogtepunt van dit bezoek. Een hele groep heiligenbeelden omringt de knielende indianen die kaarsen branden en schaarse offergaven bij zich hebben zoals een ei, een kip of een flesje cola. Op de markt zien we de vrouwen die sobere blauwe rebozos over blauwe blouses dragen. De mannen hullen zich in dikke capes van wit of bruin getinte schapenwol. Na dit bezoek gaan we naar het dorpje Zinacantán waar een kleine en uitbundige indianengemeenschap leeft. Hun kleding, waarbij het blauw en purper domineren tussen geborduurde bloemen, is kleurrijker dan die van de inwoners van San Juan Chamula. Na onze lunch in een plaatselijk restaurant keren we terug naar San Cristóbal waar we de levendige binnenstad verkennen. We wandelen via de kathedraal naar de sfeervolle Zócalo waar nog een aantal Spaanse koloniale patiowoningen te bewonderen zijn. Langs het huis van de veroveraar, Diego de Mazariegos, gaan we naar het 16e-eeuwse klooster van El Carmen waar nu de Academie van Schone Kunsten gehuisvest is. Rond de Santo Domingo kerk ligt een artisanaal marktje waar indiaanse families kleurrijke souvenirs verkopen. San Cristóbal ligt in het centrum van de koffiestreek. Talrijke branderijen kleuren het straatbeeld en de verleidelijke geuren van verse koffie komen ons tegemoet tijdens onze wandeling. We dineren in een lokaal restaurant en overnachten in het hotel. (O,L,D)

DAG9_Zinacantan_shutterstock_1729233076_l

DAG 10

SAN CRISTÓBAL – AGUA AZUL – PALENQUE

We vertrekken vroeg en ontbijten in een lokaal restaurant waar we omringd worden door een adembenemend landschap: de laatste overblijfselen van het subtropisch regenwoud van Mexico. Via een bochtige en vaak mistige bergweg door de legendarische Sierra Madre, de bergketen met een reeks magnifieke vulkanen die dwars door Mexico loopt, begeven we ons naar het lager gelegen Palenque. Onderweg stoppen we bij de spectaculaire watervallen van Agua Azul in het gelijknamige nationale park. Zoals de naam aanhaalt, is het water kristalhelder en azuurblauw van kleur. Wanneer we het pad stroomopwaarts volgen, kunnen we heerlijk genieten van het rustgevende geruis van het stromende water. Hierna vervolgen we onze weg naar het hotel dat uniek gelegen is aan de rand van het regenwoud. Er is tijd voor een verfrissende duik in het zwembad en misschien horen we op de achtergrond het geluid van de brulapen die zich verderop in het woud verschansen. We dineren en overnachten in het VILLA MERCEDES HOTEL. (O,L,D)

DAG_10_Agua_Azul_shutterstock_1008433612_(Large)

DAG 11

PALENQUE: YAXCHILÁN EN BONAMPAK

Net voor zonsopgang beginnen we aan onze tocht door het woud van de Lacandón Maya’s, de enige oorspronkelijke bewoners van Mexico die niet onder invloed kwamen van de Spanjaarden. We rijden tot aan de rivier Usumacinta, de natuurlijke grens met Guatemala waar gemotoriseerde boomkano’s klaarliggen om ons naar de mysterieuze Mayastad Yaxchilán te brengen. We varen over de kronkelige rivier door een boslandschap. Af en toe zien we simpele houten huisjes die omringd worden door bananenbomen en maïsplanten. De ruïnestad, Yaxchilán, betreden we als geen andere Mayastad! Via een tunnel in een heuveltje worden we meegenomen in de smalle, donkere gangen met typische Mayagewelven van het zogenoemde labyrint. Terug in het daglicht worden we overrompeld door de schoonheid van Yaxchilán. De piramides, tempels en de Gran Plaza zijn bijzonder harmonieus in het heuvelachtige landschap geïntegreerd. Vaak zijn in de hoge bomen toekans en ara’s te zien of brulapen die met hun onmiskenbare geluid uiting geven aan hun ongenoegen over ons bezoek aan hun territorium. Na onze lunch in Corozal rijden we door het beschermde regenwoud Selva Lacandóna naar de nog niet helemaal opgegraven site van Bonampak. De naamgeving van deze Mayastad, gekleurde muren, geeft al aan wat er zo speciaal is aan ons bezoek: nergens anders zijn zulke prachtige en goed bewaarde muurschilderingen te bewonderen van de Mayakunst. Hierna keren we terug naar het hotel waar we dineren en overnachten. (O,L,D)

DAG11_Yaxchilan_shutterstock_115949527

DAG 12

PALENQUE – CAMPECHE

Na ons ontbijt beginnen we onze dag met een vroeg bezoek aan Palenque, de meest magische archeologische site van Mexico. Een groot deel van de oorspronkelijke stad ligt nog verborgen onder dichte vegetatie waardoor we enkel de gerestaureerde en vrijgegeven tempels in deze prachtige groene omgeving kunnen aanschouwen. We bezoeken er onder andere de Tempel van de Rode Koningin en komen langs de Tempel van de Inscripties die aan de oorsprong ligt van de bekendheid van Palenque. De voorgevel van deze tempel is versierd met stuc-reliëfs en hiëroglyfen. Binnenin leidt een steile trap naar de crypte van koning Pakal die in 1952 ontdekt werd. We steken de rivier over om de Bladkruis tempel en de Kruis tempel te bezichtigen. Na de lunch rijden we richting Campeche, een klein charmant havenstadje aan de Golf van Mexico. Van de 16e tot de 18e eeuw was het een prachtige haven- en koopmansstad die vaak aangevallen werd door beruchte piraten en vervolgens verstevigd werd door de Spaanse heersers. Na het diner in een plaatselijk restaurant maken we een mooie wandeling door het historische centrum. We overnachten in het centraal gelegen HOTEL GAMMA CAMPECHE (O,L,D)

DAG_12_Campeche_shutterstock_207980740_(Large)

DAG 13

CAMPECHE – UXMAL – CELESTÚN

Na het ontbijt rijden we naar de Mayastad Uxmal. Deze site wordt gekenmerkt door brede gebouwen met vele ingangen en zwaar gedecoreerde friezen. We wandelen langs de Piramide van de Tovenaar die hoog boven de jungle uittorent. Aan de westelijke kant van dit opmerkelijke ovale gebouw leidt een duizelingwekkende trap naar de ingang van een van de tempels. We bezoeken het nonnenklooster, de Grote Piramide en het meest indrukwekkende gebouw van Uxmal: het Paleis van de Gouverneur. Dit perfect symmetrische bouwwerk is bijna 100 meter breed en zou als verblijfplaats van Mayakoningen dienst hebben gedaan. We lunchen in een historische haciënda, ideaal gelegen aan een van de natuurfenomenen van het schiereiland Yucatan, een cenote. Neem een duik in het verfrissende heldere water en geniet van dit bijzondere plekje. In de late namiddag komen we aan in Celestún, een authentiek vissersdorpje aan de Golf van Mexico op 90 kilometer ten westen van Mérida. We dineren en overnachten in het unieke HOTEL XIXIM, met haar ongerept strand dat uitkijkt over de Golf van Mexico. (O,L,D)

DAG13_Uxmal_shutterstock_132824087_l

DAG 14

CELESTÚN – MÉRIDA – CHICHÉN ITZÁ

Na het ontbijt maken we een ontspannen boottocht door het uniek vogelreservaat van Celestún met meer dan 300 vogelsoorten, waaronder roze flamingo’s. Nadien rijden we naar het historische centrum van Mérida. We beginnen ons stadsbezoek aan de Zócalo met de 400 jaar oude kathedraal waar een tien meter hoog houten kruis boven het altaar hangt. Aan de zuidzijde van het plein staat het huis van de veroveraar, la Casa de Montejo. Aan de westzijde ligt het 18e-eeuwse Raadhuis. El Palacio del Gobierno, het Provinciehuis uit de 19e eeuw, is zoals vele woonpaleizen gebouwd in Franse stijl met de winst van de sisal industrie. We lunchen in een lokaal restaurant. Na ons stadsbezoek reizen we verder naar een klein pareltje van de Mexicaanse geschiedenis: de Gele Stad, Izamal, of Stad van de Heuvels. Hier werd de oppergod van de Maya’s, Itzamná, en de zonnegod, Kinich-Kakmo, vereerd. Verschillende tempels refereren nog naar die tijd. Misschien is het net om die reden dat de Franciscaner monniken deze plaats uitkozen om een indrukwekkend klooster, el Convento de San Juan de Padua, te bouwen. Het is een korte rit naar onze laatste bestemming, HACIENDA CHICHÉN & YAXKIN SPA, waar we ons opmaken voor het afscheidsdiner en overnachting. (O,L,D)

DAG_14_Celestun_shutterstock_1060482575_(Large)

DAG 15

CHICHÉN ITZÁ – CANCÚN

Na het ontbijt gaan we naar de befaamde archeologische site van Chichén Itzá en worden we meegenomen naar het mystieke verleden van de Maya’s. De belangrijkste en meest indrukwekkende piramide, Kukulcán, staat in het centrum van de site en werd door de Spanjaarden Het Kasteel genoemd. Vlakbij ligt het best bewaarde of best herbouwde balspeelplein van Midden-Amerika. Vervolgens wandelen we naar de Cenote de los Sacrificios, een bovengrondse poel van 60 meter doorsnede waarvan de waterspiegel 20 meter lager ligt. Volgens de legende werden hier offers gebracht aan de regengod Chac. We wandelen terug langs de Tempel van de Krijgers en het Complex van de Duizend Zuilen naar Chichén Viejo, het oudste gedeelte van de site. Na dit indrukwekkende bezoek rijden we naar Cancún, gelegen aan de turkooizen Caribische kust. Afhankelijk van de geselecteerde luchtvaartmaatschappij nemen we ’s avonds onze terugvlucht naar Brussel of verblijven we een laatste nacht in het INTERCONTINENTAL PRESIDENTE CANCUN RESORT waar we dineren en overnachten. (O, lunchbox, -D-)

DAG 16

BRUSSEL OF CANCÚN

Indien we op dag 15 de avondvlucht nemen komen we vandaag aan in Brussel. Na onze overnachting en ontbijt genieten we nog van een vrije ochtend in Cancún vooraleer we de retourvlucht nemen. (O)

DAG 17

BRUSSEL

We komen aan in Brussel.

Inbegrepen

 • Internationale vluchten in groepsklasse (economy class) van/naar Brussel
 • Binnenlandse vluchten in groepsklasse (economy class)
 • Alle overnachtingen volgens programma
 • Alle excursies en transfers volgens programma
 • Alle maaltijden volgens programma (O=Ontbijt, L=Lunch, D=Diner)
 • Alle fooien, inkomgelden en taksen (zoals geldig op 28.09.2023)
 • Gespecialiseerde Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Assistentie bij check-in op de luchthaven
 • Reisbijstandsverzekering
 • Duurzaamheidsbijdrage
 • Vaste prijsgarantie
 • Luchthavenvervoer en toegang tot Brussels Airport Lounge bij boeking voor 14.02.2024 uit de brochure 2024-2025

Niet inbegrepen

 • Dranken en persoonlijke uitgaven (bijvoorbeeld souvenirs)
 • Eventuele kosten voor paspoort en inentingen
 • Eventuele verlengingen of aanpassingen op vermelde groepsreis (mogelijk op aanvraag!)
 • Annuleringsverzekering

Bestemming(en):

Soort reis:

Uit het aanbod van:

Interesse?

Deel dit bericht:

Belangrijk om te weten

 • Tijdens deze reis combineren we de klassieke hoogtepunten van het prachtige en veelzijdige Mexico met onvergetelijke contacten met de plaatselijke bevolking.
 • We verblijven in gezellige koloniale hotels. De kwalificatie van de hotels is gebaseerd op Zuid-Amerikaanse normen en ligt doorgaans iets lager dan in Europa.
 • Deze rondreis verloopt in volpension. De Mexicaanse keuken staat bekend om haar kleurrijke gerechten met uiteenlopende ingrediënten.
 • Deze afwisselende reis staat open voor elke leeftijd. Iedereen die over een normale conditie en mobiliteit beschikt, kan deelnemen aan de excursies en wandelingen van het programma. Het is wel zo dat we tijdens de excursies veel trappen mogen verwachten.

Interesse?

Vul het formulier in. We sturen je graag meer informatie.

Bezoek ons

Turnhoutsebaan 532, 2970 Schilde

Bel ons

03 383 23 10

Mail ons

info@travel-zone.be

Contactinfo

en openingsuren